lørdag den 30. august 2008

Beskrivelse af institutionen

Jeg vil her med billeder og tekst prove at beskrive den fantastiske institution, jeg er kommet i. Bornehaven jeg er i praktik i hedder "Colegio don Bosco" og ligger centralt i byen Bariloche i det vestlige Argentina - taet ved graensen til Chile. Bornehvaen er en del af en stor skole, som i alt har 1300 elever, hvoraf 60 af dem er i bornehaven. Hele grundlaget for denne institution startede for over 160 ar siden, da Don (father) Bosco abnede den forste af denne slags skoler i Italien. Ud fra et religiost synspunkt som er katolsk. Don Bosco abnede denne skole for de fattige born, som levede pa gaden, og den forste skole var kun for drenge. Han tog de born til sig, som ingen andre ville have og hjalp dem med at tilegne sig faerdigheder, sa de kunne klare sig gennem livet - blandt andet ved at laere dem at lave mad mm. Dette var i 1845, og i de efterfolgende ar blomstrede det med skoler for fattige born i hele verden - heriblandt Argentina. Derfor navnet Colegio don Bosco.


Som tidligere skrevet er jeg i bornehaven, som har i alt fire ansatte. En laerer til hver klasse (med 30 born i hver) en leder, som ogsa underviser i religion.

og til sidst en hjaelper, som ogsa er laerer, men er pa et kontor og laver alle de praktiske ting og er stand, in hvis der er en laerer syg eller de f.eks. skal pa toilettet. Sa tager hun over i klassen. Bornehaven har aben ca. 5 timer om dagen om eftermiddagen og bestar af folgende rum:
1 faelles rum
1 kontor
1 praktisk kontor med papir mm.
2 klassevaerelser, navnet pa stuerne er "Los Gatos" - Kattene og "Los Patos" - Aenderne.
1 lokale med spil, mus, marsvin, hammer og som, kokken og udklaedning.

Der er ingen have, ingen legeplads eller noget. Nar det er godt vejr gar vi nogle gange ned i skolegarden til de store born.

Bornehaven modtager penge fra staten, men er samtidig ogsa en institution, som fungerer via foraeldrebetaling. I bornehaven koster det 130 pesos pr maned (200 kr.), og i skolen er det 160 pesos (240 kr.). Men hvordan kan det nu vaere, nar Don Boscos ide var at arbejde med fattige born? For de her born (familier) er ikke fattige - altsa i forhold til andre hernede. Disse ekstra penge gar til at vedligeholde bygningerne og gar til ekstra laerer, som er tilknyttet i bornehaven og alle mindre klasser. Derudover er det ogsa brugerbetaling til boger, smakager, som de spiser hver eftermiddag, og diverse turer.


Men udover denne skole har man abnet en skole i den fattige del af byen, hvor man hjaelper born med trange kar til at laere at lave chokolade og undervise dem i el. Men det er en anden historie...


Nu tilbage til bornehaven, hvor jeg er i praktik.... Der er stor tilslutning til denne institution, da den er billig i forhold til andre skoler, men ogsa god. F.eks. er der lige nu 118 born pa venteliste til at komme ind i bornehaven, men der kan kun vaere 60....
Jeg har lagt en masse billeder ind i diasshowet, hvor jeg ogsa beskriver lidt, hvad man kan se pa billedet.

Ingen kommentarer: